Vinuri albe
Șase lucruri mai puțin cunoscute despre vinul alb
Pentru struguri de calitate superioară, din care să iasă cele mai bune vinuri albe,
plantațiile de viță de vie trebuie să beneficieze de suficiente zile
ploioase, de suficient soare, dar și de un atent proces de selectie a
strugurilor. Procesul de producție, dar și modul în care vinul este
păstrat și învechit joacă și ele un rol important.
Descoperă mai jos șase lucruri mai puțin cunoscute despre vinul alb.
Conținutul de zahăr al vinului alb
Când vorbim despre zahăr ne referim, de fapt, la zaharuri care sunt conținute și acumulate în mod natural de bobul de strugure. În vin nu este voie, sub nici o formă a sa, să se adauge zahăr. Se poate adauga numai must de struguri cu conținut ridicat de zaharuri.
Conținutul de zaharuri din vinul alb diferă în funcție de procesul de fermentare preferat de producător. Acesta nu este influențat în niciun fel de soiul de struguri din care este produsă băutura.
-
Vinuri albe seci
– se obțin cu ajutorul unor drojdiilor naturale care traiesc in must și care consumă zahărul din acesta. Astfel, vinul rezultat va rămâne cu o cantitate mai mică de 4 grame de zahăr per litru;
-
Vinuri albe demiseci
– procesul de fermentare este stopat, pentru ca drojdiile să nu consume tot zahărul. Rezultă un vin demisec, cu o concentrație de zahăr cuprinsă între 4 și 12 g/litru;
-
Vinuri albe demidulci
– atunci când concentrația de zahăr rămasă în băutură este mai mare 12 grame la litru, dar nu depășește 50, vorbim despre un vin demidulce;
-
Vinuri albe dulci
– concentrația de zahăr depășește în aceste vinuri 50g la litru. Se obțin prin adăugare de must de struguri concentrat sau prin păstrarea strugurilor pe vița-de-vie până în luna noiembrie pentru deshidratare. Strugurii pot fi pastrati și în încăperi speciale la temperatură scăzută. Aceste încaperi permit deshidratarea bobului de strugure astfel încat scade conținutul de apă treptat și procentual crește conținutul de zaharuri.