Ce este “vinul de gheață” și cum se produce.

La început de iarnă, viticultorii din mai multe zone au început
recoltatul strugurilor. Au lăsat până acum ciorchinii în vie, ca să facă
din ei “vin de gheaţă.”
Licoarea dulce - cu un gust de miere
răscoaptă - este tot mai apreciată de români. Au început să se caute şi
“vinurile de paie” - care se fac, tot din struguri îngheţaţi, dar care
sunt culeşi vară, şi apoi ţinuţi până dă gerul. Dincolo de norii groşi
de ceaţă, viticultorii din podgoria Jidvei culeg via - deşi suntem în
plină iarnă. Pe butuci, pe 6 hectare, sunt struguri din soiul Traminer
pe care i-a acoperit bruma.
Ca să nu zdrobească ciorchinii îngheţaţi,
culegătorii îi recoltează manual pe timpul nopţii sau dimineaţă, foarte
devreme. Apoi îi duc la presă unde lasa un must siropos, extrem de
concentrat şi dulce. Din el se face vinul de gheaţă.
Bogdana
Corcoz, producător de vinuri: “Pentru a obţine vin de gheaţă trebuie să
îndeplinim condiţii speciale de temperaturi, minim trei zile
consecutive de temperatură scăzută de -7, -10 grade.”
Ioana Buia,
oenolog: “Vinul de gheaţă este un vin galben-auriu strălucitor, de o
mare complexitate, în el se pot întâlni o multitudine de arome ce merg
uşor spre mango, spre pepenele galben, spre caise, portocale, bogat în
compuşi minerale, are o mare consistență. Este vinul care poţi să îl
asemeni uşor cu o miere de albine răscoaptă.”
Canada şi Germania
sunt cei mai producători de vin de gheaţă. Englezii îi spun “Ice Wine”
iar nemţii – “Eiswein”. La noi suprafeţele pe care strugurii sunt ţinuţi
pentru acest tip de licoare sunt încă mici - chiar dacă românii îl
căută din ce în mai mult. Bogdana Corcoz: “Am observat o creştere a
vânzării icewine, se asociază foarte bine cu deserturi spre exemplu
cozonac, torturi sau prăjituri.”
În mijlocul Transilvanei, de-a
lungul râului Târnava Mică, un italian culege strugurii vara şi îi ţine
în turnul cramei până iarna. Mircea Materi, administrator cramă: “Aici
se îngheaţă, se dezgheaţă, se evaporă în mare parte din conţinutul de
lichid al strugurelui, rămâne un concentrat şi se stafidesc. Ca şi
struguri folosim 70 la sută muşcat otonel şi restul gewurztraminer şi
kerner, kerner fiind de origine germană.” Strugurii sunt ţinuţi la
fermentat cel puţin o lună, în baricuri de stejar franţuzesc. Apoi
începe procesul de măturare a vinului care durează încă un an. Denes
Mihaly, oenolog: “Este un vin de deşert, un vin dulce, cu 160 de grame
de litru de zahăr dar cu aciditate atât de bogată încât vinul devine
foarte echilibrat. Este un vin de desert.”
Recomandarea sommelierului Liliac & Kracher Transylvanian Icewine 375ml
Sursa articol: stirileprotv.ro
Lasă un comentariu